Istorie, la ora cafelei


Nu mă pricep la istorie. N-o să fiu, vreodată, în stare, să îţi zic anii de glorie ai vreunui domnitor, rege, bufon sau curvă a regelui. Da’ azi o să mă hazardez să fac pe deşteptul. Nu din punctul de vedere al istoriei oficiale, ci din punctul de vedere al pulimii. Cum percepe ea nişte evenimente.

De la începutul secolului XX, din 25 în 25 de ani, sau din 30 în 30 de ani, europeanul de rând a simţit că lumea lui, aşa cum o vede el, cum o simte el, cum o miroase el şi cum i-o trage (lumea) în dos, se schimbă. Primul război, al doilea, comunismul, consumerismul, apariţia în masă a calculatorului, internetul.

Acum vreo 25 de ani, a căzut zidul Berlinului. Azi, ne confruntăm cu atentate care vor schimba percepţia europeanului de rând despre viaţa lui cotidiană. Poate nu într-o lună-două, dar o vor schimba. Nu ştiu cum. Posibil să simţim pe propria piele, fie şi parţial, ce au simţit populaţiile pe care europenii le-au colonizat, de-a lungul secolelor. Posibil ca această construcţie, plină de bune intenţii, dar şi de crăpături, care e Uniunea Europeană, să se surpe. Să nu uităm că şi drumul spre iad e pavat cu intenţii bune.

Oricum, e un nou val al istoriei. Aşa îl simt eu. Odată cu el, se vor prăbuşi nişte unii, vor dormi mai iepureşte nişte mulţi alţii, unii şmecheri îşi vor îndrepta pieptul, de parcă ar fi făcut armata vreodată, şi vor scoate nişte discursuri sforăitoare, apoi se vor mândri că există tâmpiţi sau indivizi plătiţi care le vor propaga sforăiturile. Alţii vor da faliment. Unii lideri, deşi huliţi, îşi vor da seama care e misiunea lor istorică, nu doar planul de mâine, cum îi găseşti pe cei dâmboviţeni, alţii doar vor lătra, de pe marginea istoriei, că nu aşa e bine şi, dacă ar fi după ei, ar face şi ar drege. Cam cum făceau pensionarii celui de-al doilea război, cu solniţele pe masa de la birt, arătând ce ar fi făcut ei, dacă ar fi fost în locul americanilor. A propos de americani: vor continua să facă ce ştiu ei. Să halească bucăţi de ţări, de zone petroliere, de zone strategice, hamburgeri şi pui prăjit. Totul, dând cu mucii în fasole, sau, poate, nu.

Omenirea, per ansamblu, va merge înainte. Mai cu zvâcnete, mai cu dureri, ca orice organism atât de bătrân. Extratereştrii, prinşi, probabil, la un fotbal cu băieţii, nu vor veni nici acum. Pe bune, dacă tu ai fi extraterestru, verde, cu antene pe cap şi tot tacâmul, ai vrea să vii pe pământ?

În rest, toate bune.

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s