Legea anti-fumat, nevasta ipotetică şi subiectivismul


A intrat în vigoare legea anti-fumat. E bună? E rea? Depinde pe cine întrebi. Un fumător va face clăbuci la gură, explicându-ţi cum e el discriminat. Un nefumător va face echivalentul aceleiaşi cantităţi de spume, explicându-ţi cum a fost el discriminat până acum. Până la urmă, orice e supus subiectivismului. Sunt impozitele prea mari? Daaaa, va zbiera un antreprenor, care se zbate să echilibreze cash-flow-ul zilnic, să pună ceva pe masă plozilor şi i se usucă glanda salivară când vede câţi bani, din munca lui, îi ia statul. Nuuuu, va zbiera un bugetar sau un pensionar, care se chinuie să plătească întreţinerea, lumina, şi să îşi ia de la farmacia inimii (negre) medicamentele care îi permit să îşi ducă mai departe mizerabila viaţă şi, desigur, să îşi dea votul cui trebuie. Da. Mereu, dacă un om va vrea să susţină poziţia X, care îi place lui, va găsi toate justificările pentru ea, oricât de trase de păr ar fi. Şi va vedea doar acele părţi ale întregului care îi convin.

Cum se vede aplicată, însă, legea, la nivelul unui cuplu? Înainte de intrarea în vigoare a legii. Să luăm cazul unui ipotetic soţ. Nefumător. Draga şi scumpa lui (sic!) soţie, fumătoare. Ca turcu’. Ies la cârciumă, unde, desigur, sunt spaţii de fumători şi nefumători. Unde mergem, hani? La fumători sau la nefumători? La fumători. Păi de ce? Că eu sunt fetiţă şi tu eşti bou. Bine, hani.

Şi mănâncă. Supă de pui cu găluşti. Găluştile aduc, oarecum, cu kent-ul, ca aromă. Ceafă de porc, cu cartofi pai şi castraveţi acri. Ceafa de porc e bine făcută, uşor crocantă, cu miros de marlboro. Castraveţii acri, de dunhill, fumat ieri şi răcit. Iar cartofii pai, după ce că au formă de ţigară, mai au şi scrum pe ei, că bucătarul e, şi el, fumător, să-l înţelegem. Dar nu e o problemă, căci, oricum, nu îţi vezi farfuria de fumul din încăpere.

Lăsând gluma la o parte, unde graniţa? Unde e punctul până la care au fost discriminaţi nefumătorii şi unde începe discriminarea fumătorilor? Cine îl stabileşte? Care e calea de mijloc? Care e calea care să permită şi fumătorilor, şi nefumătorilor, să coexiste? Cum? Zone de fumători şi de nefumători? Da, sigur. Într-o ţară în care corupţia începe de la maternitate, de când te naşti, te plimbă prin creşă, grădiniţă, şcoală, liceu, viaţă adultă, până pui mâinile pe piept, iar rudele se ceartă între ele care să moştenească aspiratorul şi care filtrul de cafea, apoi te bârfesc că nu ai lăsat mai mult, chiar credeţi că se vor da aprobări “pe bune”, referitor la zonele de fumători, respectiv de nefumători? Hai, lăsaţi-mă. Şi, chiar dacă ar fi aşa, cum fac ipoteticii soţi de mai sus? Ea merge în stânga, el, în dreapta? Sau se căsătoresc doar pe bază de vicii comune? Fumează împreună, sau nu? Merg împreună la curve sau nu? Şi cu prietenii ce facem? Mergem la mese doar între noi, fumătorii, sau între noi, nefumătorii? Sau nefumătorii trebuie să rabde, pentru că, vor argumenta fumătorii, a) fumatul pasiv, de fapt, nu dăunează chiar aşa tare, be) în fond, sunt plămânii lor personali, ignorând plămânii celorlalţi, ce) sunt banii lor şi statul, de fapt, trăieşte din accizele de la ţigări, ipocritul dracului, de) aşa vrea pula lor şi cu asta, basta.

Lăsând la o parte răutăcioasa satisfacţie a soţului ipotetic, sub papuc, în faţa spumelor soţiei ipotetice, amestec suav de … dar, mai bine, lăsaţi, care nu mai poate fuma în cârciumă, eu vin şi repet întrebarea: cum pot convieţui cele două forme antagonice de viaţă? Cum care? Fumătorii şi nefumătorii, deşi, ai dreptate, şi soţii şi soţiile pot fi încadraţi aici, la forme antagonice de viaţă.

Nu am fost niciodată bun la a da răspunsuri. Însă, mai mereu, am fost al dracului, da’ al dracului, de bun în a pune întrebări nasoale. Unde e graniţa? Cum faci să se simtă confortabil ambele specii? Există compromis? Cum arată compromisul? Şi, dacă există, încotro este deplasat? Mai la stânga? Mai la dreapta? Mai spre fumător? Mai spre nefumător? Bunul simţ şi înţelegerea în faţa opţiunilor celorlalţi pot reprezenta o soluţie? Sau contează numai ce ne place nouă, fiecare tagmă în parte?

To smoke or not to smoke? That is the question.

În rest, toate bune.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s