Mic tratat dă capitalism naiv


Io nu-s umblat mult p-afară. Cel mult până la Agigea Ecluză, la clasa a doua, cu personalu’ care ajunge la 14.20.

Da’ uite cum îmi imaginez io, copil sărac, capitalismu’. Vine unu’, să-i zicem Vasile, care îşi screme mintea, îşi înfrânge frica, futu-i mama ei de frică, ia nişte bani de la soacră-sa şi de la văru’ Mardare de la 7, îşi dăşchide şaormerie sau dugheană dă hamburgări, o angajează pe nevastă-sa şi pe cumnata Maricica, muncesc ca nişte ocnaşi, mâncând pâine şi resturile de şaorma pe care nu le pot vinde peste zi. Mai fură şi el de la beţivii care îşi uită potofelu’ pă tejghea. Şi muncesc ei, muncesc, pun ban pe ban. Şi, după o şaormerie, dăşchid 2, apoi 3, apoi îşi trag fabrică de pate de ficat, apoi mai fac una. El începe să cotizeze cu bani la Partidul Liber Muncitoresc. Partidu’ ăsta îl mai susţine, îi mai acoperă curu’ când vin ăia să îl belească, că n-a dat impozitu’ lu’ statu’ care, oricum, nu ştie dăcât să risipească banii.

Şi uite-aşa apare multinaţionala, de la şaormeria lu’ Vasile şi banii soacrei lui şi a vărului Mardare. De la 7.

Cam aşa văd io că a apărut capitalismu’ acolo unde te uiţi în sus şi vezi o cârpă cu dungi şi stele. Cum apare, însă, acolo unde, când te uiţi în sus, vezi numa’ 3 culori? Acu’, mai recent, când pe alea 3 culori nu mai sunt sonde şi spice, ci boi şi ciori. Aici apare acelaşi Vasile, da’ autohton. Îi dă nişte ţuică lu’ ăla care se vrea deputat: Gheorghe. Şi se împretenesc. Deh, pretenia de la crâşmă, mare lucru. Şi lipeşte nişte afişe pentru el, când se campaniază, dacă îmi permiteţi adăugirea la limba română. Mai fură nişte voturi, mai trage 2 palme babei Agripina şi lu’ cumnata Maricica, să se mişte să îl voteze. Mai dă şi 2 kile de vin lu’ bulibaşa din sat, să mobilizeze ciorile, că aşa ajung ele pe stemă. Şi uite-aşa se alege Gheorghe. Defutat. Deputat, iertare de gând păcătos. Care, ca mulţămită, îi dă lu’ Vasile să asfalteze cărarea care merge dă la biserică la crâşmă, singurele 2 edificii culturale ale satului. Şi o asfaltează. Cu pietriş, că tre’ să rămână şi de-un profit, acolo, că ăsta e capitalismu’. Vasile nu pune ban pe ban, ca să facă multinaţională, că pe el îl doare în cur de multinaţională. Trebuie să îi dea lu’ Gheorghe dreptu’ (35%). Apoi, nevasta. Brăţară şi ghiul dă haur, via Istambul. Mult haur, să fie dă valoare, să moară a lu’ popa dă hoftică. Uischi d-ăla de bea domnii: Giac-nu-ştiu-cum. Merţanu’ adus din Ghermania, înmatriculat în Bulgaria sau cu număr dă Spania. Vilă cu 7 camere şi cu robinete dă haur în bae, în care lumea se spală sâmbăta, în lighean de tablă emailată. Gherghina, fata lu’ Vasile, care se auto-numeşte Gina (fonetic) sau Gÿnetta (scris), e mai evoluată, aşa că se spală în lighean dă plastic. Mâinile, până la coate, labele picioarelor, dosu’ şi dispeceratu’ dă cazare. Adică unde pupă Ion (auto-numit Gion –fonetic- sau Johnnn – scris-) lavăru’ din dotare, băiatu’ lu’ văru Mardare, care a moştenit ce i-a furat comuniştii lu’ bunicu’: 2 hectare de pădure, 3 de fâneaţă şi moara, acum han turistic, de 2 margarete, 4 mese, 3 paturi şi crâşmă, mereu plină, ca element de uniune al satului. Bine, Ion nu pupă şi labele picioarelor, da’ a văzut ea la televizor ceva de ciuperca picioarelor şi nu e îi clar dacă e de bine şi poate face mă-sa o tocăniţă din ele sau e dă naşpa. Aşa că, preventiv, le spală.

De banii de la asfaltarea cu pietriş a cărării de la biserică la crâşmă s-a ales prafu’. Aşa că o ia d’a capo, că mai vin neşte alegeri, nu-i aşea? Şi iată noua clasă capitalistă. Sunt mândru. Nu ştiu dacă sunt mândru că sunt român, dar de noul capitalism românesc, cum aş putea să nu fiu?

În rest, toate bune.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s