– George, zice să le arătăm biletul…


Na, că mi-am amintit ceva. O fază la care am asistat, când eram mic, în tramvaiul 30, cam pe unde e acum Regia. Inainte de a începe, trebuie să mai fac o confesiune. Povestea e reală. In proporţie de 80%, cred, îmi amintesc cuvintele rostite atunci. Restul de 20%, pentru a nu avea “găuri” povestirea, îl adaug eu, pe post de contribuţie personală, ca să am şi eu cu ce mă mândri peste veacuri, când, la şcoala unde am învăţat să fac bastonaşe, o să fie o placă mare de marmură, pe care va fi scris cu litere aurii, cam şterse (ce, credeţi că atunci cei care ar trebui să aibă grijă de asta îşi vor face treaba?): “Aici a învăţat în primii ani de şcoală geniul Carpaţilor, Mirciulică”

Mergeam cu maică-mea la serviciu. Bine, al ei, că eu aveam vreo 9-10 ani, cred. Tramvai. Anii 70 şi ceva. Aglomeraţie, aşa cum numai cei care au prins vremea lui Ceaşcă îşi pot aminti. Noi prinsesem loc, că luasem tramvaiul de la capăt. Poate vă mai amintiţi tactica asta voi, ăştia mai purisanii, aşa, ca mine. Luai 2-3 staţii tramvaiul/troleul/autobuzul în sens opus sensului în care aveai tu treabă, ca să ajungi la capăt şi să prinzi loc pe scaun. Dar să revin. Ne apropiam de destinaţie. Pe stânga, o Dâmboviţă neîngrădită în bordurile de beton de mai târziu se unduia leneş şi urât mirositor. Vară. Pentru că era dimineaţă, iar eu detestam şi atunci, ca şi acum, să mă trezesc dimineaţa devreme, moţăiam, rezemat de maică-mea. Apoi… Biletele la control. 2 pupeze grase, cu păr gras, haine grase, bleumarin, se aţineau lângă scaunul noastru. Control. Le arată maică-mea biletele, iar cotoroanţele pleacă mai departe, în cautarea altor victime. La un moment dat, nu departe de noi, îl “agaţă” pe un tip. Tânăr. Gen student.

–        Biletul la control.

–        George, zice să le arătăm biletul, zise flăcăul în cauză, către altul, aflat câteva rânduri de scaune mai încolo.

–        Zi-i că n-avem.

–        Zice că n-avem, tovarăşa.

–        Cum n-aveţi? Nu vă e ruşine să vă suiţi în tramvai, fără bilet?

–        George, zice dacă nu ne e ruşine să urcăm în tramvai, fără bilet.

–        Zi-i că nu ne e.

–        Tovarăşa, zice că nu ne e ruşine.

–        Nesimţiţilor. Uite ce a ajuns tineretul din ziua de azi. Daţi-mi buletinele. Vă dau amendă.

–        George, zice să îi dăm buletinele.

–        Zi-i că n-avem.

–        Tovarăşa, zice că n-avem.

–        Huliganilor. Vă luăm la secţia de miliţie imediat.

–        George, zice că ne iau la secţia de miliţie.

–        Zi-i că nu putem merge, că întârziem la cursuri.

–        Tovarăşa, zice că nu putem merge, că întârziem la cursuri.

–        Cum îndrăzneşti, nesimţitule? După ce că n-aveţi bilete, n-aveţi abonament, n-aveţi buletinele la voi, mai şi faceţi gură că nu veniţi la miliţie, să vă legitimaţi?

–        George, zice că suntem nesimţiţi. După ce că n-avem bilete, n-avem abonamente, nici nu mergem cu ele la miliţie?

–        Aaaa, păi abonamente avem. Da’ n-au cerut aşa ceva. Zi-le să vină să li le arăt.

–        Tovarăşa, zice că abonamente …..

Tot restul s-a pierdut în hohotele de râs ale întregului vagon de tramvai. După ce pupezele au coborât, am aflat că erau studenţi la Politehnică, dar în trupa de teatru a nu-mai-ştiu-cărei facultăţi.

Nu ştiu cine a venit cu ideea, dar a apărut o şapcă, în care mai toţi cei prezenţi au pus o mică sumă de bani. Pentru isteţii ăia doi, care au înfruntat, într-un fel, pe reprezentanţii statului. Si care au înseninat o dimineaţă de vară a celor care călătoreau cu vagonul tramvaiului 30, în Romania Socialistă, atât de multilateral (sub)dezvoltată.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s