Gigele, vino încoace!


Majoritatea bărbaţilor încearcă să le schimbe pe femei. Da’ nu le iese.

Majoritatea femeilor încearcă să îi schimbe pe bărbaţi. Si le iese cu un succes bestial. Poate pentru că deţin chestia aia, după care salivăm noi.

Ideea asta mi-a venit în cap în urma unei dispute legate de vânătoare. In care majoritatea zdrobitoare s-a declarat contra vânătorii, din motivele pe care le ştim: animăluţe zglobii, porcii ăia de vânători, vegetarianism, câteodată semidoctism şi lene de a gândi.

Da. Ne-aţi schimbat. Un pic cam contra naturii, dar ne-aţi schimbat. Voi şi oraşul. Cum care e legătura? Hai să v-o zic.

Există, în natură, ceva ce se numeşte piramidă trofică. Adică, în limbajul pe care îl folosim la coafor, când cerem să ne îndrepte părul cu placa, cine mănâncă pe cine. In mod normal, noi, oamenii, nu suntem chiar în vârful piramidei. Cu excepţia orasului. Acolo am ajuns să ne credem buricul târgului. Să ne dăm mari şi tari.

Si uite cum, masculul, din rolul lui de a procura mâncarea pentru voi, fetele şi, desigur, puradeii anexaţi, din rolul lui de protector, s-a transformat. Da. Nu te uita la stânga. Cu ajutorul tău. Cu influenţa ta. Nu mai ai nevoie de un mascul. Nu de unul de-ăla, gata să se ia de gât cu dinozaurii, cu lupii şi urşii. Nu de unul de-ăla care să se bată cu tribul duşman. De ce ai nevoie, în schimb? De un metrosexual sau cam aşa ceva. Un ceva care să îţi întărească ţie încrederea în propria persoană, să care bagaje în magazine, să ducă gunoiul, să duca plodu’ la şcoală şi să te ia de la coafor. Să spele, să calce, să croşteze, să crească copiii, să îi şi alăpteze, eventual. Să îl prezinţi prietenelor, dar nu ca pe protectorul tău firesc, ci ca pe animalul de companie, atât de bine dresat.

“Da, dragă, închipuie-ţi că nici măcar nu mai comentează când mergem la cumpărături. Cred că a început să îi placă. Ce ştia el, prostu’? Gigele, îmi dai şi mie, te rog, prăjiturelele alea mai aproape? Sunt superbe, deşi silueta mea….”. Totul zis cu un zâmbet minunat şi emfatic pe faţă, ca atunci când ai fi zis: “Azorel, aport”. Iar idiotul, resemnat şi abrutizat, chiar se prezintă cu prăjiturelele, zâmbind ca … ca idiotul, desigur.

In mod paradoxal, în curând te voi auzi: “Dragă, ăsta al meu a ajuns un mototol. Si n-are nicio iniţiativă. A ajuns să trebuiască să îi zic eu să mă scoată în oraş.” Iertare. Dar “mototol” ai vrut să ajungă, cu lipsă de iniţiativă, cu statul în fotoliu, cu mersul în mall-uri. Cum? Să omoare sărmanele animăluţe (mistreţi de 200 de kile, urşi de 800, dar în fine). Să joace rugby, jocul ăla de golani? Oare aşa te simţi mai sigură? Dominaţia îţi este asigurată? Asta îţi doreşti de la cel de lângă tine? Dacă da… de ce te impresionează atât de plăcut acei “adevaraţi bărbaţi”?

Insoţeşte-mă într-o scurtă călătorie mentală. (Mototolul, oricum, n-o să obiecteze. Nu mai are curajul să o facă.)

E noapte. Eşti în pădure. Acolo unde oraşul este doar o amintire, iar noţiunea aia ciudată, de “piramidă trofică” nu este doar un neologism, atât de vag şi abstract. Sunete ciudate, neobişnuite, te înconjoară. Crengi uscate troznesc. Sunete ca şi cum un corp s-ar freca de copaci se aud aproape de tine. Eşti acolo unde viaţa nu mai pare un drept garantat. Acolo unde “mâine” poate fi o noţiune deloc de la sine înţeleasă.

Incearcă să închizi o clipă ochii şi să îţi imaginezi asta. Si acum, gândeşte-te: pe cine ai vrea să ai lângă tine?

Stiu. Tu nu mergi în pădure. Tu stai numai în oraş, unde n-ai ce să păţeşti. Eşti sigură? Da?

Atunci: “Gigele, mergem la mama. Pune-ţi costumu’ ăla bun şi nu-ţi mai lua, pentru numele Domnului, pantofii ăia vechi ai tăi. Că m-ai înnebunit cu ei. Să nu uiţi să îţi iei şi batistă.”

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s