Relaţiile, ca o cafea


Azi dimineaţă ne beam cafeaua. O remarcă de-a Cosminei mi-a atras atenţia. “Cafeaua asta e un piş-wasser”. In momentul ăla, eu analizam gesturile şi mimica unui cuplu, aflat aproape de noi. Si uite-aşa a apărut maculatura asta.

Hai să ne gândim la ce tipuri de cafea ştim. Sau…să luăm extremele. Cui îi place cafeaua filtru, să ridice mâna. Da, da. Si voi, ăia care vă înghesuiţi în fund. La propriu şi la figurat.

O cafea filtru. O groază de apă. Un pretext care înnobilează puţintel apa. Si cam atât. Un gust vag, care nu îţi stimulează papilele. Aproape că nu îl simţi. O cantitate neglijabilă de cofeină, care nu te face să te simţi mai viu, mai energic, mai viril, mai bun. O culoare căcănie, apoasă. Nu e în stare nici măcar să îţi păteze cămaşa, dacă pică pe ea.  Si acum, ce vrei de la mine? Să îţi trasez paralela cu o relaţie tip cafea-filtru? Dacă n-ai înteles-o, e clar. In dimineaţa asta ai băut cafea filtru, ceea ce te face nedemn să citeşti continuarea.

Să facem un pas mai departe. Latte machiato. Am adăugat un pic de lapte. Asta o face să aibă, brusc, o nuanţare a gustului. E mai dulce. Parcă e deja altceva, nu? Dulce, dar cam apoasă, în continuare. Nu ai senzaţia că îi lipseşte energia aia nebună, pe care ţi-o dă cofeina? Cam ca o relaţie mai învechită, nu-i aşa? Au trecut nişte ani peste relaţia ta, au patinat-o. Are un gust dulceag, câteodată întrerupt de amăreala cafelei pure. Si, în continuare, te amăgeşti că ai o relaţie. Aaaaa, o cafea, am vrut să zic.

Espresso lung. Cu lapte. Te trezeşte, fără doar şi poate. Iţi dă energia să te târăşti prin propria viaţă. E banal, totuşi. Poate prăjiturica de lângă îl face mai atractiv. Si, dacă nu e prăjiturica, merge şi un concediu. Câteva zile petrecute împreună, fără serviciu, în care poţi chiar să trăieşti iluzia unei relaţii. In care partidele de sex sunt mai dese decât ce ai acasă, adică sâmbăta, când nu ai servici a doua zi, iar copiii s-au culcat. Poate că un espresso, din când în când, face ca filtrul de zi cu zi să pară mai suportabil.

Probabil că aş mai găsi câteva tipuri de cafele. Dar să merg la final, ca să nu îmi adormi aici. Stim amândoi că nu poţi citi mult fără să te plictiseşti, nu-i aşa?

Ristretto. Un gust sălbatic. Pur. Nemilos. Care te loveşte în faţă, în minte şi în suflet. Ca un camion care te spulberă de pe trecerea de pietoni, lăsându-te fără suflu,  cu gândurile răvăşite, dar atât de clare. Care te face să te simţi dureros de viu, dureros de prezent, de un masochism perfect. Aminteşte-ti cum e când iei o primă gură de ristretto dimineaţa, cu gustul unei nopţi dormite, cel mai probabil, prost. Explozie. E ceva care apare deodată, te amestecă într-un vârtej, te zăpăceşte, deşteptându-te. Brusc, totul capătă o altă dimensiune. Trecerea de la apatie, de la somn, la sentimentul că trăieşti e instantaneu. Totul e mai clar. Mai viu. Mai … mai altfel. Altfel decât moleşeala de zi cu zi. Altfel decât banalul de noapte cu noapte. Gustul ăsta îl simţi nu numai cu papilele gustative. Il simţi până în adâncul tău. In momentele acelea, poţi să fii aşa cum puţini oameni sunt. Acei oameni care ard, în loc să putrezească. In care arderea fiecăruia generează energia celuilalt. In care poţi sa fii aşa cum te vedeai mai demult, înainte ca lenea şi comoditatea să te facă să zici “merge şi aşa”. In care prezenţa celui sau celei de lângă tine îţi oferă un combustibil de înaltă cifra octanică. In care, văzând-o sau văzându-l, simţi că eşti racordat la multe mii de volţi. In care, la naiba, ştii că Superman chiar există.

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s